
Vetten
Vetten worden vaak gezien als slechte stoffen voor je lichaam. Veel diëten verbieden de inname van vetten en richten zich op een vetarm voedingspatroon. Maar het wetenschappelijke bewijs suggereert dat vetten een integraal onderdeel zijn van onze gezondheid en welzijn.
Wat zijn vetten?
Vetten zijn organische moleculen gemaakt van koolstof- en waterstofatomen. Afhankelijk van hun structuur zijn vetten er in drie categorieën: verzadigd, enkelvoudig onverzadigd en meervoudig onverzadigd. Op basis daarvan kunnen vetten verschillende effecten hebben in ons lichaam. Wat het gezondheidseffect van vetten betreft, hebben onderzoekers een algemene vuistregel bedacht:
Als een vet afkomstig is van onbewerkt voedsel (vette vis, avocado, noten), dan zijn de effecten meestal goed. Als het vet afkomstig is van bewerkte producten (chips, koekjes, gebak), dan kun je deze het beste beperken.
Waarom zijn vetten belangrijk?
Vetten zijn essentieel voor onze gezondheid en hebben een aantal belangrijke functies:
- Ze helpen de productie van hormonen, enzymen en cellen;
- Ze houden onze hersenen gezond;
- Ze zijn van vitaal belang voor ons cardiovasculaire systeem;
- Ze ondersteunen onze stofwisseling;
- Ze houden ons vol na de maaltijd en voorkomen dat we te veel eten.
Sommige onderzoeken suggereren zelfs dat vetten van vitaal belang zijn voor onze mentale gezondheid, en het kunnen helpen bij het behandelen en voorkomen van depressie.
Vetten zijn een van de drie essentiële macronutriënten: koolhydraten, eiwitten en vetten. Ze worden gebruikt als energie voor het lichaam en met name aangesproken in nuchtere (of ketose) toestand.
Er zijn verschillende soorten vetten:
- Transvetten (ook wel verwerkte vetten);
- Verzadigde vetten;
- Enkelvoudig onverzadigde vetten;
- Meervoudig onverzadigde vetten.
Bronnen van gezonde vetten
Hier zijn aantal van de gezondste vetbronnen die je aan je boodschappenlijstje toe kunt voegen:
- Vette vis
- Eieren
- Avocado
- Olijven en olijfolie
- Kokos en kokosolie
- Zaden en noten
- Volle yoghurt
- Donkere chocolade
Hoewel velen aannemen dat vet je dik maakt of dat vet "ongezond" is, kunnen we niet zonder vetten. Ze vormen een van de drie belangrijke macronutriënten. Het is hierbij echter belangrijk om een onderscheid te maken tussen de goede vetten en de minder goede vetten.
Gezonde vetten
Welke vetten kunnen geclassificeerd worden als gezonde vetten? Hier is geen sluitend antwoord op. Alle soorten vetten zijn namelijk op een eigen manier gezond afhankelijk waar ze van afkomstig zijn. Vetten uit volledige, natuurlijke voedselbronnen en oliën worden geaccepteerd als gezonde vetten. Bronnen van gezonde vetten zijn bijvoorbeeld:
- Verzadigde vetten: boter, kaas en kokosolie
- Enkelvoudig onverzadigde vetten: avocado, olijfolie, noten en zaden
- Meervoudig onverzadigde vetten: vlees, gevogelte, vis, zeevruchten en eieren
Ongezonde vetten
Bewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak ongezonde vetten. Daarom wordt vaak aangeraden om bewerkte producten te vermijden in een gezond voedingspatroon. Deze vetten worden vaak gecorreleerd met ziekten zoals kanker, verhoogde bloeddruk, overgewicht en hartproblemen. Bewerkte voedingsmiddelen zoals koek, chips, fastfood en laagwaardige oliën zoals zonnebloemolie bevatten veel transvetten.
Maak slimme keuzes
Als je jouw voedingspatroon een gezonde boost wil geven, kies dan de gezondere alternatieven. Vet is niet per definitie slecht. Gebruik deze informatie om slimmere keuzes te maken voor de bronnen van gezonde vetten. Beperk bewerkte voedingsmiddelen en kies voor gezonde oliën, eieren, noten, zaden en eventueel vlees. Naast vetten bevatten deze opties namelijk ook andere essentiële voedingsstoffen.