Compound

Compound oefeningen

Compound oefeningen vormen de basis voor een effectieve HIIT workout en een gebalanceerd trainingsschema. De term is je wellicht nog niet bekend maar je voert compound oefeningen ook in het dagelijks leven uit. Maar welke oefeningen vallen onder de term compound en waarom zorgen deze oefeningen voor meer resultaat?

Wat zijn compound oefeningen?

Een andere term voor compound oefeningen is samengestelde oefeningen. Tijdens deze oefeningen train je meerdere spiergroepen over meerdere gewrichten bij het uitvoeren van een beweging. De oefening legt de focus weliswaar op één of twee belangrijke spiergroepen maar wordt ondersteund door andere spiergroepen tijdens de uitvoering. Je zet dus je gehele lichaam aan het werk.

Waarom zijn compound oefeningen zo effectief?

Je spreekt met één oefening meerdere spiergroepen aan en hoeft dus niet uren lang in de sportschool te staan om je lichaam volledig te trainen. Je verbrandt meer calorieën doordat grote spiergroepen meer energie verbruiken. Deze grote spiergroepen kunnen vaak meer weerstand aan waardoor je zwaarder kunt trainen. Meer spiergroepen betekent ook meer spieropbouw door de aanmaak van testosteron en groeihormoon. Maar misschien wel het belangrijkste voordeel van compound oefeningen is de neurologische component. Je spieren leren beter samenwerken doordat ze elkaar moeten helpen tijdens de oefening. Dit heeft een positief effect op je bewegingen in het dagelijks leven en bij andere sporten.

Waar moet je op letten bij compound oefeningen?

Compound oefeningen worden meestal uitgevoerd zonder apparaten. Je gebruikt je lichaamsgewicht of losse gewichten om zoveel mogelijk spiergroepen te betrekken bij de oefening. Om deze reden is een goede techniek belangrijk, je wordt namelijk niet geholpen door een machine. Start dus altijd zonder materialen om de techniek aan te leren en voeg vervolgens steeds wat meer weerstand toe. De core spieren hebben vaak een belangrijke rol bij compound oefeningen dus zorgt altijd voor een goede spanning op je core. Let ook op een goede samenstelling van je trainingsschema als je met compound oefeningen werkt. Je spreekt meer spiergroepen aan dan je denkt en deze spieren moeten wel voldoende tijd krijgen om te herstellen. Bouw je te weinig rust in dan heb je meer kans op blessures.

Meer uit jouw workouts halen met HIIT?

Download het gratis E-book!

 • Meer calorieën verbranden met HIIT training
 • Maximale resultaten in minimale tijd
  • Stap voor stap handleiding om te starten
  • Inspiratie om je trainingsschema aan te vullen
  • Voorkom blessures met tips voor herstel
  • Korte workouts zonder materialen
  • Unieke oefeningen voor jouw HIIT workout
50%
Je bent er bijna
Waar mogen we de HIIT Workout Guide naar toe sturen?
Gratis download
Workout Guide HIIT