Snacks en tussendoortjes zijn niet meer weg te denken uit ons eetpatroon. We nemen geen genoegen met drie maaltijden, maar willen ook richting het eind van een drukke werkdag even een energie boost, of in de avond wat te knabbelen. Waar je ook bent en wat je ook doet, overal is een passende snack voor te vinden. Het probleem met snacken is dat we over het algemeen graag iets nemen wat juist niet zo gezond is.
Gezonde tussendoortjes
Het is af en toe geen probleem om toe te geven aan jouw guilty pleasure, wanneer je dit afwisselt met gezonde tussendoortjes. Gelukkig zijn er ook gezonde snacks die eenvoudig en voedzaam zijn zodat je zonder schuldgevoel kunt genieten. Kies bijvoorbeeld eens uit de volgende opties:
- Banaan- of havermoutkoekjes
- Griekse yoghurt met fruit
- Donkere pure chocolade
- Gemengde noten of popcorn
- Fruit- of groentechips (zelfgemaakt)
- Groene smoothie
De juiste snack voor jouw behoefte
Om te beslissen welke optie het beste past bij je behoefte hebben we ook een aantal tips om de beste snack voor het moment te kiezen:
- Heb je behoefte aan wat knapperigs? Dan passen zelfgemaakte fruit- of groentechips het beste bij jouw smaakpapillen.
- Wil je wat meenemen naar je werk of voor de kinderen op school? Bak dan een voorraad banaan- of havermoutkoekjes.
- Zin in een kant-en-klaar tussendoortje? Mix wat blokjes donkere pure chocolade en een handje noten, of kies voor een klein bakje popcorn (zonder toevoegingen).
- Heb je een healthy boost nodig? Kies dan voor een groene smoothie of een kom Griekse yoghurt met wat fruit naar keuze.
Snack bewust
Snacken is een gewoonte die soms de ongezonde kant op kan slaan. Alles wat te veel is, heeft een slechte invloed op je gezondheid, en dat geldt ook voor overmatig snacken. Dit kan leiden tot verhoogde glucose-, bloeddruk- of cholesterolwaarden. Daarom is het belangrijk om te letten op wat je eet en hoeveel je eet. Heb je vaak last van eetbuien of een ongecontroleerde behoefte om te snacken? Neem dan je maaltijden eens onder de loep. Wellicht krijg je te weinig calorieën of voedingsstoffen binnen met je maaltijden waardoor je lichaam schreeuwt om meer energie. Beperk je tussendoortjes tot maximaal 500 kcal per dag.