Waarom je gewicht blijft hangen (en de oplossing)
18 april 2022 
in Fuel

Waarom je gewicht blijft hangen (en de oplossing)


Je hebt een indrukwekkende vooruitgang geboekt en bent flink wat kilo’s kwijt geraakt. In het begin ging dit vrij soepel en werd je enthousiast van de cijfers op de weegschaal. Echter na een paar maanden lijkt het alsof je een plateau hebt bereikt en lukt het maar niet om die laatste paar kilo kwijt te raken. Ook het onderhouden van een bepaald gewicht kan over een langere periode een grote uitdaging zijn. Hoe komt dit? En nog belangrijker, hoe krijg je het afvallen weer op gang? 

Wat is er aan de hand?

De reden waarom gewichtsverlies vertraagt of stopt, kan meerdere oorzaken hebben. Wellicht train je op een te lage intensiteit, overschat je het calorieverbruik van jouw workout, eet je stiekem toch meer dan je denkt of je eet juist structureel te weinig. Ongeacht deze onderliggende factoren, zijn er een aantal handige tips om je uit dit plateau te halen en je lichaam een positieve boost te geven.

Effectiever trainen

Het lichaam heeft adaptieve eigenschappen waardoor het zich anatomisch en fysiologisch aanpast om extra uitdagingen aan te gaan. Om deze reden val je tijdens de eerste paar weken van een nieuw trainingsprogramma (of dit nu cardio- of krachttraining is) veel meer af, en dat vertraagt geleidelijk naarmate het lichaam zich aanpast aan de intensiteit en stresslevels van de trainingen.

Om deze valkuil te vermijden is het essentieel om je lichaam constant uit te dagen tijdens trainingssessies, om de spieren en cellen onder voldoende spanning te houden. Trainen met een te lage intensiteit zet weinig tot geen lichamelijke verandering in gang, en daarmee ook geen verandering in je gewicht. Verander dus regelmatig je trainingsschema en oefeningen en werk hard tijdens je workout. 

Om dit te voorkomen veranderen de workouts van HIIT District iedere twee maanden en hebben we meer dan 200 workout video’s in onze bibliotheek zodat je voldoende keuze hebt.

Verander je voedingsschema

Vasthouden aan een voedingsschema na het bereiken van het plateau is een andere veel gemaakte fout. Al doe je al het anderen goed, dan zul je nog steeds niet verder afvallen wanneer je gevarieerd gaat eten. 

Ook hier geldt dat je lichaam gaat wennen aan bepaalde voedingsmiddelen en voedingsstoffen. Het kost dan minder energie om deze calorieën te verbranden en verwerken. Ook kun je bepaalde voedingsstoffen mislopen wanneer je voedingspatroon te eentonig is. Zorg dus voor voldoende variatie in je voeding.

Een tweede valkuil die op de loer ligt bij het langdurig volgen van een voedingsschema is dat je structureel te weinig eet. Niet alleen mis je dan bepaalde voedingsstoffen maar je lichaam gaat wennen aan de kleine hoeveelheden. Je lichaam krijgt dan niet de schok van een calorietekort maar schakelt juist naar een tragere stofwisseling om toch rond te komen met minder calorieën.

Boost je stofwisseling

Naarmate we ouder worden, vertraagt ons metabolisme geleidelijk. Dit kan verder gewichtsverlies belemmeren. Om dit enigszins tegen te gaan is het belangrijk om actief te blijven en voldoende te bewegen. Daarnaast kan het helpen om natuurlijke boosters voor je stofwisseling toe te voegen aan je voedingspatroon, zoals groene thee, koffie en kurkuma.

Het behouden van gewichtsverlies na een lange periode is een grotere uitdaging dan het proces van het verbranden van vet zelf. Hopelijk helpen deze tips je om meer gewicht te verliezen om je fitnessdoelen te bereiken.

Reactie plaatsen