De 6 gezondheidsvoordelen van wijn
01 november 2021 
in Fuel

De 6 gezondheidsvoordelen van wijn

De algemene opvatting is dat het drinken van alcohol slecht voor je gezondheid is. Uit onderzoek blijkt dan ook dat overmatig alcoholgebruik kan leiden tot verschillende ziektes en problemen. Maar we vergeten nog wel eens de mentale gezondheidsvoordelen van een glaasje wijn, en de ontspanning die dit juist kan geven. En een glas wijn bij het eten is niet alleen gezellig, maar heeft ook voordelen voor je gezondheid. Wij geven je 6 redenen waarom wijn af en toe een gezonde keuze is.

#1 Het is goed voor je hart

Verschillende studies tonen aan dat rode wijn gezondheidsvoordelen heeft voor je hart. De antioxidanten in wijn, met name het stofje resveratrol, maken je hart sterker. Resveratrol wordt geassocieerd met het verlagen van cholesterol en bescherming van bloedvaten. De onderzoekers hebben deze gunstige resultaten echter alleen gevonden bij matig gebruik.

#2 Het helpt vet verbranden

Indirect zorgt wijn voor een vertraging in de groei van vetcellen. Recent is er een onderzoek gedaan onder muizen met overgewicht. De onderzoekers concludeerden dat de lever functie wordt verbeterd, terwijl andere vormen van alcohol vaak het tegenovergestelde doen. Als je dagelijks een fles achterover tikt kan dit wel een negatieve invloed hebben op je lever en je gewicht. 

#3 Het ondersteunt je spierbehoud

Nog een positief effect van resveratrol: het voorkomt spierafbraak. Deze positieve resultaten zijn gevonden bij studies onder astronauten, wanneer hen spieren langere tijd inactief zijn vanwege het ontbreken van de zwaartekracht. Dus heb je toevallig een rustdag, pak er dan lekker een wijntje bij. 

#4 Het kan kanker helpen voorkomen

Het wonderstofje resveratrol in rode wijn blijkt ook het risico op borstkanker bij vrouwen te verkleinen. Resveratrol verwijderd beschadigde DNA cellen voordat ze een risico vormen. De flavonoïden in druiven helpen beschermen tegen Uv-straling van de zon, en verkleint daarmee de kans op huidkanker. Smeer je niet in met wijn, maar als je op het terras zit neem dan voor de zekerheid maar een Merlot. 

#5 Het geeft minder stress

We gebruiken dit excuus om ’s avonds een wijntje te pakken: het helpt ontspannen. Maar er is daadwerkelijk wetenschappelijk bewijs dat wijn, met name rode, een kalmerend effect heeft op je hersenen. Het zorgt dat je beter kunt slapen na een glaasje omdat je zenuwsysteem ook ontspant. 

#6 Het maakt je sexy

Nee we bedoelen hier niet dat je aantrekkelijk gevonden wordt als een ander dronken is. Het drinken van één glas wijn zorgt voor een gezonde gloed en subtiele glimlach. Dus heb je een date, sla dan eerst een glas (geen fles) achterover. Dit zorgt niet alleen dat je nog net iets aantrekkelijker bent, maar helpt je ook ontspannen. 

Drink met mate

Genoeg redenen dus om een doosje wijn te bestellen. Dikke tip: bestel online en laat je bestelling thuis bezorgen, dan hoef je niet met dozen te slepen. Vergeet niet dat een glas wijn wel calorieën bevat, namelijk 9 kcal per gram alcohol. Maar tijdens een van onze HIIT workouts verbrand je genoeg calorieën voor 6 glazen wijn. Dus kies snel een workout uit zodat je daarna heerlijk kunt genieten!


Reactie plaatsen