Zo blijf je hardlopen in de winter
06 december 2021 
in Move

Zo blijf je hardlopen in de winter

Hardlopen is voor velen een ideale manier van bewegen. Je kunt het namelijk altijd en overal doen. Met de beperkingen van de afgelopen jaren zijn er meer mensen begonnen met hardlopen. Alleen de die hards blijven dit ook in de herfst en winter volhouden. Wanneer het kouder wordt zijn er echter wel een aantal aanpassingen die je moet maken om in weer en wind door te blijven lopen.

Welke kleding heb je nodig voor het hardlopen?

Om optimaal te blijven presteren en geen last te krijgen van bijvoorbeeld kramp of zelfs een verkoudheid (en dat willen we nu zeker niet), is het belangrijk om je goed te oriënteren op je hardloopoutfit voor de winter. Gebruik lagen om je aan te passen aan jouw temperatuur. Die eerste stap buiten de deur kan koud zijn en je vertrekt het liefst in een dikke trui. Hierdoor ga je echter sneller zweten en dit zweet wordt weer koud op je lichaam met een verhoogd risico om verkouden te worden. Daarnaast wordt een trui onwijs zwaar als het gaat regenen en kun je hem nergens snel opbergen. Draag liever een paar dunne lagen en kies handige accessoires om je spullen mee te nemen.

Zorg tevens voor passende onderkleding.  Onderkleding hoort dicht op je lichaam te zitten om zweet af te voeren en om je lichaam droog te houden. Je kunt plots in een regenbui terechtkomen, het is tenslotte Nederland.

Mocht er een flinke wind staan dan beïnvloedt dit niet alleen je tempo maar ook je lichaamstemperatuur. Bescherm jezelf tegen de wind door een speciaal windjack. Deze zijn winddicht en niet zo zwaar dus kun je eenvoudig over je kleding aantrekken.

Heb je het nog steeds koud? Pak de ledematen die snel koud worden dan goed in. Denk hierbij aan accessoires zoals handschoenen, een muts en eventueel dikkere (hardloop)sokken. Tijdens het hardlopen verlies je veel warmte via je de uiteinden van je lichaam, zoals je voeten, handen, nek en hoofd. Daarom is het belangrijk dat je deze warm houdt.

Zorg dat je zichtbaar bent

Houd er ook rekening mee dat het eerder donker is in de herfst en winter. Zorg er voor dat je voor iedereen goed zichtbaar bent. Reflecterende kleding, een hesje of lampjes om je voeten of armen kunnen daarbij helpen.


Reactie plaatsen