Waarom krachttraining voor vrouwen belangrijk is
20 juni 2022 
in Move

Waarom krachttraining voor vrouwen belangrijk is


Vrouwen nemen steeds vaker krachttraining op in hun fitnessroutines. We zien steeds meer vrouwen tussen de gewichten, onder het squat rek, en in groepslessen voor spieropbouw. En toch zijn er nog steeds een groot aantal dames die aarzelen als het gaat om krachttraining. Het meest voorkomende argument is natuurlijk dat ze niet te breed of gespierd willen worden. Maar is deze angst voor spieropbouw iets om bang voor te zijn?

Krachttraining zal je op geen enkele manier veranderen in een brede, gespierde bodybuilder. Zelfs als dat wel je doel is, dan is dit serieus heel moeilijk te bereiken. Om te beginnen hebben vrouwen ongeveer tien keer minder testosteron dan mannen, wat betekent dat ze simpelweg niet hormonaal zijn ingesteld om het soort spiermassa op te bouwen van mannen. Er zijn echter genoeg voordelen van krachttraining voor vrouwen om spieren om te bouwen. 

Je zult meer vormen zien

Meer ‘tonen’ of ‘shapen’ van het lichaam is iets wat je steeds vaker hoort of ziet in omschrijvingen van trainingsprogramma’s. Deze termen betekenen dat je de vormen van het lichaam meer gaat zien. Dit bereik je door het opbouwen van spiermassa in combinatie met het verbranden van lichaamsvet om de vorm van de spieren meer zichtbaar te maken. Hier is een goed trainingsprogramma met krachttraining en een gezond voedingspatroon voor nodig. 

Je voorkomt blessures

Het gaat niet alleen om uiterlijk, want een functioneel lichaam is gezond en belangrijk. Door krachttraining en spieropbouw als doel in jouw trainingsprogramma mee te nemen, kun je klachten aan rug, knie en schouders verminderen en voorkomen. Je versterkt je core spieren (wat belangrijk is voor zoveel meer dan alleen het onthullen van de buikspieren die zich eronder verbergen), verbetert je houding en maakt je botten sterker.

Je voelt je sterk en vol zelfvertrouwen

Dit is misschien wel de beste reden. Hoewel vrouwen kunnen beginnen met krachttraining om hun fysieke verschijning te veranderen, zijn het vaker wel dan niet de psychologische en emotionele voordelen die ervoor zorgen dat ze terugkomen voor meer. Er is iets aan krachttraining waardoor je niet alleen de fysieke voordelen voelt,  maar ook meer zelfvertrouwen krijgt. 

Vrouwen hoeven dus niet bang te zijn voor spiergroei door krachttraining. Spieropbouw is een doel dat elke vrouw kan nastreven, niet alleen voor de voordelen van een goed gedefinieerde lichaamsbouw, maar ook voor de mentale en emotionele voordelen die krachttraining kan toevoegen aan het dagelijks leven.

Reactie plaatsen