Sporten is gezond en met de juiste workouts en begeleiding ook nog eens leuk! Maar net als met alles is te veel niet goed. Zeker niet als het ten koste gaat van je fysieke en mentale gezond. Bigorexia is de medische term voor een sportverslaving en is daadwerkelijk een erkende psychische stoornis. Hoe kun je een sportverslaving herkennen?
Wat is een sportverslaving?
Een sportverslaving (Bigorexia) wordt gekenmerkt door een dwangmatige behoefte aan lichaamsbeweging en endorfine. Het fijne gevoel en het plezier dat sport zorgt ervoor dat iemand met Bigorexia niet kan en/of wil stoppen met sporten. Zodra dit een dwangmatige gedachte is, verdwijnt het plezier bij het sporten en is het meer een taak die volbracht moet worden.
De signalen van een sportverslaving
Een sportverslaving is lastig te herkennen. We associëren sporten in de meeste gevallen met gezondheid, en een fanatieke sporter laat niet direct alarmbellen af gaan. We belonen iemand die vaak sport juist vaak met complimenten over discipline en gezonde keuzes. Aangezien we zelf ook niet iedere dag in de sportschool te vinden zijn, en iemand ook thuis of buiten kan trainen, heb je niet altijd zicht op de frequentie van het sporten. Een sportverslaving wordt door de omgeving dan ook minder snel opgemerkt dan bijvoorbeeld een drugs- of alcoholverslaving.
De volgende signalen kunnen duiden op sportverslaving:
- een dwangmatige behoefte om minimaal 8 uur per week te sporten
- afspraken afzeggen of verplaatsen om te kunnen sporten
- doortrainen ondanks een blessure, ziekte of vakantie
- steeds meer en langere trainingssessies
- het compenseren van calorieën wanneer er niet gesport is
- veel bezig met lichaam, uiterlijk en gewicht
- een slechte bui en gevoel als er niet gesport kan worden
Wat zijn de gevolgen en gevaren?
Ook al klinkt een sportverslaving niet levensbedreigend, het kan zowel lichamelijk als mentaal enorme impact hebben voor de gezondheid. Wanneer spieren onvoldoende tijd krijgen om te herstellen liggen blessures en ontstekingen op de loer. Hoe langer het dwangmatig sporten duurt, hoe groter de kans op blessures. Wanneer een sportverslaving gepaard gaat met een slecht voedingsschema, waar bijvoorbeeld niet genoeg eiwitten in zitten, is het risico op blessures nog groter. En net als bij iedere verslaving kun je last krijgen van afkickverschijnselen, zoals verhoogde spierspanning, duizeligheid en hartkloppingen, wanneer de verslaving weg valt.
Wat kun je doen bij een sportverslaving?
Merk je dat jouw plezier in sporten veranderd in een opdracht die voltooid moet worden, en herken jij een of meerdere signalen uit het bovenstaande lijstje? Bouw het aantal sportmomenten dan af en pak wat meer rust om te herstellen. Wil je toch meerdere momenten in de week blijven sporten? Wissel dan intensieve workouts af met hersteltrainingen, zoals yoga, wandelen of fietsen. Daarnaast kun je de duur van je training terugbrengen tot maximaal 30 minuten. Met een HIIT workout van 30 minuten behaal je vaak meer resultaat dan met een trainingssessie die langer duurt zonder onderbouwd trainingsschema.
Ik wil een week GRATIS trainen
Ervaren welke resultaten je kunt behalen met HIIT workouts van 30 minuten? Start dan jouw proefperiode van 7 dagen en ontdek onze trainingen. Binnen de community vind je ook korte hersteltrainingen en tips op het gebied van gezonde voeding en mentale focus.