Hoe krachttraining je kan helpen bij het afvallen
02 mei 2022 
in Move

Hoe krachttraining je kan helpen bij het afvallen

Er wordt gedacht dat je beter geen gewichten kunt optillen wanneer je wil afvallen. Dit zou namelijk je resultaten belemmeren en zorgen dat je juist zwaarder wordt. Krachttraining heeft echter een enorm gunstig effect bij het verliezen van vet.

Kracht versus cardio training

Trainen met weerstand en gewichten zorgt voor de opbouw van droge spieren. Deze verbruiken in rust meer calorieën doordat het basaal metabolisme (BMR) omhoog gaat en de snelheid van het algemene metabolisme krijgt hierdoor een boost.

Cardiovasculaire training is beter geschikt voor calorieverbruik tijdens een training dan krachttraining. Maar dit is alleen tijdens de workout. Krachttraining is over het algemeen effectiever in het verbranden van calorieën en vet over een langere periode.

Dit werkt als volgt. Door de spiermassa te vergroten, verhoog je de BMR (je stofwisseling in rust). In de eenvoudigste bewoordingen komt een hogere BMR overeen met meer calorieën die worden verbrand in een tijdsbestek van 24-48 uur. Waarom is dit gunstig voor gewichtsverlies?

Door spieren op te bouwen en je BMR te verhogen, verbrand je uiteindelijk meer calorieën in rust gedurende de dag EN verhoog je jouw algehele calorietekort. Dit is een belangrijke vereiste voor gewichtsverlies. Dit proces staat bekend staat als Excess Post-Exercise Oxygen Consumption (EPOC).

Een trainingsschema om af te vallen

Tijdens een aërobe of cardiovasculaire training worden er over het algemeen meer calorieën verbrand dan tijdens een typische krachttraining van dezelfde duur. Het onderscheid? Hoewel je misschien zeker afvalt, verlies je tegelijkertijd ook een evenredige hoeveelheid spieren. Bovendien kan jouw metabolisme vertragen in plaats van versnellen. Dit is natuurlijk niet wenselijk wanneer je probeert af te vallen.

Verhoog dus de intensiteit en implementeer een consistent schema dat bestaat uit kracht oefeningen met weerstand of gewichten (kan ook jouw lichaamsgewicht zijn), in combinatie met cardio activiteiten. Dan heb je de ideale combinatie voor gewichtsverlies te pakken. Oh, en vergeet niet om ook je voedingspatroon aan te scherpen voor maximaal resultaat!

Reactie plaatsen