De 5 voordelen van yoga op je lichaam en mindset
12 september 2022 
in Move

De 5 voordelen van yoga op je lichaam en mindset


Vraag jij je wel eens af waarom zoveel van je vriendinnen aan yoga doen? Ik wel. Het is een vorm van bewegen die over de afgelopen jaren erg populair is geworden. Het heeft mij persoonlijk wat tijd gekost om de voordelen van yoga te omarmen. Het heeft niet de intensiteit van een HIIT workout en geeft een andere vorm van voldoening. De effecten merk ik voornamelijk in de mobiliteit en flexibiliteit van mijn lichaam, waardoor ik groter, sneller en explosiever kan bewegen tijdens mijn HIIT trainingen. Ik geef je een overzicht van de voordelen die yoga voor jou kan hebben.

Wat is yoga?

Yoga bestaat uit fysieke oefeningen, bewuste meditatie en ademhalingstechnieken voor meer flexibiliteit, mobiliteit en balans van het lichaam. Yoga helpt ook bij het verminderen van stress en angst door de focus op je ademhaling. Er zijn verschillende vormen van yoga, waarvan de meest bekenden Hatha, Vinyasa , Ashtanga, Yin Yoga en Power Yoga.

Effecten van yoga

Yoga heeft niet alleen impact op je lichaam maar ook op je mindset. Door de verschillende vormen van yoga minimaal één keer te ervaren heb je al een beeld van wat dit kan toevoegen aan jouw actieve lifestyle en gezondheid. Let goed op houding en techniek om het maximale uit je ervaring te halen. Dit zijn de effecten die yoga kan hebben op jouw lichamelijke en geestelijke gezondheid.

1. Verlaagt depressie en angst

Studies suggereren dat yoga oefeningen angst en stress verlichten. De oefeningen hebben een positieve invloed op je psychologische gezondheid. Er is zelfs aangetoond dat je yoga het beste in de buitenlucht kunt uitoefenen. Dan nemen de positieve effecten op je mindset nog meer toe. De ademhalingstechnieken maken de je bewust van jouw omgeving en kalmeren de zenuwen, zodat negatieve gevoelens en angsten verdwijnen.

2. Geeft het lichaam energie

Yoga heeft een positieve invloed op het energieniveau omdat het de aanmaak van het hormoon ‘cortisol’ verhoogt. Cortisol is een energieboosterhormoon. Dus als je je uitgeput en traag voelt, kan yoga de oplossing zijn om je wat extra energie te geven. De volgende yoga posities dragen bij aan een energie boost: warrior pose II, triangle pose, camel pose, sun salutations.

3. Bereik en behoud een gezond gewicht

Yoga verbetert de stofwisseling, wat kan helpen bij het afvallen of behouden van gewicht. Het helpt ook bij het versterken van het lichaam en de spieren. Een sterker lichaam heeft een positieve invloed op het bereiken of behouden van een gezond gewicht en verhoogt het zelfvertrouwen.

4. Verbetert het cardiovasculaire functioneren

De fysieke fitheid neemt toe wanneer je consequent yoga beoefent. Bovendien heeft het een positieve invloed op het zuurstofverbruik en de verdrijving van kooldioxide uit de cellen in je lichaam. Dit stimuleert de opbouw van rode bloedcellen en verbetert het cardiovasculaire systeem.

5. Stimuleert het functioneren van de longen

Bewuste ademhalings- en ontspanningstechnieken in yoga zijn gunstig voor het goed functioneren van de longen. Studies tonen aan dat astmapatiënten verbeteringen hadden wanneer de medicatie werd gecombineerd met yoga en ademhalingsoefeningen. Er was een vermindering van de frequentie van astma-aanvallen.

Reactie plaatsen