De 5 voordelen van sporten in de winter
28 februari 2022 
in Move

De 5 voordelen van sporten in de winter


Trainingen bij koud weer zijn veel uitdagender in vergelijking met trainingen in de zomer. Het lichaam verliest sneller warmte, en het kan een uitdaging zijn om de temperatuur van je interne organen te handhaven terwijl je aan het trainen bent. Om bij koud weer te sporten is het belangrijk om de juiste voorbereidingen treffen. Ga je naar buiten zorg dan voor verschillende lagen van kleding om warm en comfortabel te blijven, en let goed op als het donker of glad is. Bovendien kan de verleiding om binnen te blijven en Netflix te kijken het erg moeilijk maken om te gaan sporten. Maar als je gedisciplineerd genoeg bent en toch naar buiten gaat, kunnen wintertrainingen verschillende voordelen hebben voor lichaam en geest.

#1 Verbeter je humeur

Seasonal Affective Disorder (SAD) of 'winterblues' wordt gekenmerkt door depressieve gevoelens. Volgens wetenschappelijk onderzoek lijdt ongeveer 20 procent van de bevolking in de winter aan milde tot ernstige depressies. Een van de beste manieren om deze gevoelens tegen te gaan is door te bewegen. Beweging kan ons lichaam helpen meer gelukshormonen af te scheiden. Onderzoekers hebben ontdekt dat trainingen tot vier keer effectiever zijn dan het nemen van antidepressiva bij het verlichten van depressiesymptomen. Het maakt hiervoor niet uit of je binnen of buiten gaat trainen. Als je toch besluit om buiten te sporten dan krijg je naast frisse lucht ook een flinke dosis vitamine D binnen.

#2 Stimuleer je immuunsysteem

Elke winter brengt ziektes met zich mee en de meeste mensen wijten een griepje of verkoudheid aan het koude weer. Het zijn echter de virussen die ons ziek maken en een verwarmde en kleine ruimte kan je blootstellen aan meer virussen dan wanneer je buiten blijft.

#3 Goede cardio oefening

Zowel je lichaam als het cardiovasculaire systeem werken harder als je traint bij koud weer. Je hart werkt hard om bloed rond te pompen, en dit houdt het hart gezond en in goede conditie. Trainen in de winter kan je dus helpen om je hart gezond en sterk te houden.

#4 Verhoog de trainingsintensiteit 

Als je van hardlopen, fietsen of wandelen houdt, kan de vochtigheid en hitte van de zomer het een uitdaging maken om je kilometers of intensiteit te verhogen. Aan de andere kant maakt koud weer het gemakkelijker om meer intensiteit aan te kunnen, omdat je niet aan die stress wordt blootgesteld. Tijdens trainingen met koud weer is het wel aan te raden om een goede (dynamische) warming-up te doen om je spieren op te warmen.

#5 Verbrand meer calorieën

Als je in de winter aan het sporten bent, versnelt je stofwisseling, waardoor je uiteindelijk meer vet verbrandt. Je lichaam is daarnaast ook nog bezig om je organen warm te houden waarvoor energie en dus calorieën nodig zijn.


Ik wil een week GRATIS trainen


Is het glad buiten of train je toch liever binnen? Probeer dan onze online HIIT workouts 7 dagen GRATIS door je aan te melden via bovenstaande button. 

Reactie plaatsen