5 praktische tips bij het kiezen van een sportschool
31 oktober 2022 
in Move

5 praktische tips bij het kiezen van een sportschool


Het vinden van de juiste sportschool is een belangrijke stap bij het behalen van je doelstellingen, de bereidheid om te gaan trainen en om consequent gemotiveerd te blijven. Bij het kiezen van een sportschool die voldoet aan jouw behoeften en verwachtingen zijn er een aantal basiszaken om rekening mee te houden voordat je een beslissing maakt.

#1 Locatie

Een sportschool niet te ver bij je vandaag verlaagt de drempel om te gaan trainen. Ben je een dag wat minder gemotiveerd dan wil je niet nog een half uur in de auto moeten zitten. Je kunt ook kiezen voor een sportschool dicht bij je werk of op de route van je werk naar huis. Ze kun je altijd een workout voor of na je werkdag inplannen.

#2 Kwaliteit

Een schone ruimte met goede materialen is cruciaal voor jouw trainingservaring. Een omgeving met veel stof kan het opbouwen van uithoudingsvermogen of snelheid zelfs belemmeren. Ook het onderhoud van apparatuur is belangrijk, het laatste wat je nodig hebt is een blessure omdat een apparaat niet naar behoren werkt. Kies een faciliteit waar jij je prettig voelt met een indeling die past bij jouw trainingsschema. Vraag bijvoorbeeld altijd eerst een rondleiding aan zodat je wat meer gevoel krijgt bij de ruimte, materialen en de andere sporters. Controleer of er voldoende parkeergelegenheid is en informeer ook meteen over de drukte op verschillende tijdstippen.

#3 Trainingsmogelijkheden

Iedereen heeft een andere voorkeur om te trainen. Sommigen trainen liever alleen, anderen geven de voorkeur aan groepstrainingen en er zijn ook mensen die liever onder leiding van een personal trainer aan de slag gaan. Let bij het kiezen van een sportschool op de beschikbare trainingsopties om te zorgen dat ze aansluiten bij jouw trainingsvoorkeuren. Tegenwoordig bieden sommige sportscholen ook mogelijkheden aan om thuis te trainen via een online portaal, of om bijvoorbeeld buiten deel te nemen aan bootcamptrainingen. Let ook op de doelgroep van de sportschool en of deze aansluit bij jouw doelstellingen. Het is belangrijk om in een veilige omgeving te trainen zonder dat jij je geïntimideerd of beschaamd voelt.

#4 Openingstijden

Vaak kun je op internet de openingstijden van verschillende sportscholen opzoeken. Zoek uit of de club open is op jouw ideale sportmomenten, en welke diensten er dan worden aangeboden. Wil je vroeg in de ochtend voor je werkdag trainen? Dan is het handig als de sportschool op tijd open is. Werken groepslessen of bootcamp lessen beter voor jouw motivatie? Controleer dan de tijden van deze lessen. Dit helpt je bij het maken van een goede planning en trainingsschema.

#5 Trainers

Een goede trainer of instructeur is essentieel om je doelen te behalen. Hij of zij kan je niet alleen helpen met een juiste uitvoering van oefeningen of een passend trainingsschema, maar helpt je ook om gemotiveerd te blijven en je trainingsresultaten te maximaliseren. Zonder deskundige trainers loop je een hoger risico op blessures.

Reactie plaatsen