Wat is de impact van slaap op jouw trainingsdoelen?
19 september 2022 

Wat is de impact van slaap op jouw trainingsdoelen?


Ben je wel eens betrapt door een collega omdat je zat te gapen op je werkplek? Of keek je ’s ochtends in de spiegel en schrik je van donkere kringen onder je ogen? Door alle taken, verplichtingen en prikkels die we dagelijks ervaren, zowel persoonlijk als zakelijk, schiet voldoende slaap er wel eens bij in. Je kunt nog zo goed bezig zijn met je voeding en je training, maar zonder een goede nachtrust mis je belangrijke resultaten richting jouw doelstellingen.

Slaap is essentieel voor ons dagelijks functioneren, maar we verwaarlozen het nog te vaak. Volgens gezondheidsexperts wordt een nachtrust van 7 tot 9 uur aanbevolen. Dit geeft je lichaam en je hoofd voldoende rust om te herstellen. Hier zijn 4 belangrijke voordelen van een goede nachtrust in de hoop dat je deze week voldoende slaap pakt.

Verbetert de concentratie

Een goed uitgerust hoofd presteert beter bij het oplossen van problemen en het nemen van beslissingen. Analytisch redeneren vereist hogere niveaus van concentratie en onvoldoende slaap heeft een negatieve invloed op deze concentratie. Voor sommige beroepen kan het zelfs leiden tot gevaarlijke situaties, denk aan een chauffeurs of bouwvakker.

Stimuleert de stofwisseling

Een gebrek aan slaap kan de stofwisseling van het lichaam verminderen. Het verstoort ook de verschillende niveaus van hormonen in het lichaam. Zo nemen de hormonen cortisol en ghreline af, met als gevolg een verhoogde trek en hongergevoel. Je bent eerder geneigd om junkfood te eten door de verstoring in de hormonen en de vertraging van je stofwisseling.

Versterkt het immuunsysteem

Uit recent onderzoek blijkt dat mensen die minder dan 7 uur per nacht slapen, meer vatbaar zijn voor ziektes en virussen, zoals verkoudheid. Slecht slapen verzwakt het immuunsysteem van het lichaam. Zodra je blootgesteld wordt aan een virus is de kans groot dat het lichaam zich hier niet voldoende tegen kan verdedigen.

Bevordert lichamelijk herstel

Tijdens de Non-Rapid Eye Movement (NREM) slaap maakt het lichaam essentiële hormonen aan voor een gezonde groei en de ontwikkeling van het lichaam. In deze fase worden ook de oude en beschadigde weefsels van het lichaam hersteld. Daarnaast verwerkt het lichaam in deze fase glucose, wat invloed heeft op de insuline huishouding van het lichaam.

Reactie plaatsen