Waarom je sociale netwerk belangrijk is bij het afvallen
28 maart 2022 
in Improve

Waarom je sociale netwerk belangrijk is bij het afvallen


Uit onderzoek blijkt dat het hebben van een betrouwbaar en ondersteunend sociaal netwerk wanneer je gewicht wil verliezen essentieel is. Niet alleen voor je resultaten, maar ook voor je mentale welzijn. De definitie van een sociaal netwerk kan verschillende betekenissen hebben. Of het nu vrienden of familie, een specifieke steungroep (zoals bijvoorbeeld onze HIIT community), of een digitaal sociaal netwerk (zoals Instagram of Facebook) is, het hebben van een groep om op terug te vallen als het moeilijk wordt zorgt voor blijvende resultaten.

Hoe verhoog je de kans van slagen?

Hoewel afvallen zeker een moeilijke opgave is voor velen, zijn de voorwaarden om succesvol te zijn vrij eenvoudig. Je eet gezond, je beweegt voldoende en je creëert goede gewoonten (en elimineert de slechte). Krijg je minder calorieën binnen dan je verbruikt dan val je af, en vice versa. We weten allemaal wat goed en minder goed voor ons is als het gaat om het inrichten en volhouden van een gezondere levensstijl. 

Maar alleen omdat het proces duidelijk is, wil dat nog niet zeggen dat het een gemakkelijk proces is. Een persoon of groep om je te helpen wanneer je gevoelens van ontmoediging en een laag zelfbeeld hebt, helpt je om jezelf te hervatten en door te zetten. Dit is een moment wat iedereen zal tegenkomen. Een drukke periode op het werk, feestdagen met veel sociale verplichtingen of een verandering in je gezinssituatie kunnen oorzaak zijn van een tijdelijke terugval. Zonder ondersteuning is het uitvalpercentage van iemand die een dieet of trainingsprogramma volgt behoorlijk hoog. Sterker nog, zonder ondersteuning zoals een goed plan en een sociaal netwerk is de kans op slagen minimaal, met name op langere termijn. 

Deel je ervaringen met anderen

Het is keer op keer wetenschappelijk aangetoond dat het hebben van een ondersteuningssysteem van welke aard dan ook een enorme impact heeft op iemands motivatie, toewijding en algehele resultaten tijdens het afvallen. Het meest voorkomende netwerk dat gebruikt wordt is familie, gevolgd door vrienden. Met de opkomst van social media wordt ook dit netwerk veel ingezet als ondersteuning. Door bijvoorbeeld je doelstellingen kenbaar te maken via social media, ga je een bepaalde verplichting aan om je hier ook voor in te zetten. Via groepen met anderen, die wellicht een soortgelijke doelstellingen hebben, kun je elkaar motiveren om vol te houden, of lastige situaties bespreken. 

Help ook anderen

Ken je iemand die op het punt staat om met een trainingsschema te starten, of gezonder wil gaan eten? Zorg er dan voor dat je voldoende ondersteuning biedt tijdens zowel moeilijke als gelukkige tijden. Help af en toe door een gezond gerecht door te sturen, of het zelfs een keer te bereiden. Breng iemand niet onnodig in verleiding om ongezonde producten te nuttigen en ga samen sporten. Vergeet niet om het ook te vieren als het lange tijd goed is gegaan, want een beloning voor het harde werken geeft weer motivatie voor de toekomst. Het beleven van een ervaring met anderen, goed of slecht, maakt de reis een stuk aangenamer. 

Reactie plaatsen