Is sporten bij stress wel of niet goed?
22 november 2021 
in Improve

Is sporten bij stress wel of niet goed?

Voor de een is sporten een manier om stress de baas te blijven en de ander slaat liever een workout over in een drukke periode. Maar is het verstandig om te gaan trainen als je veel stress ervaart? En welke invloed heeft stress op je lichaam en je prestaties.

Lichamelijke reactie op stress

Op zichzelf kan stress geen kwaad maar de manier waarop iemand omgaat met en reageert op stress kan invloed hebben op het lichaam. Stress kan lichamelijke problemen geven maar ook een kracht zijn. Je lichaam reageert op stress door adrenaline aan te maken waardoor je hartslag, ademhaling en bloeddruk omhoog schieten. Je spieren spannen zich aan als voorbereiding op een gevecht of om te vluchten. Dit kan je in theorie super sterk maken en een stoot energie geven. 

Stressweerbaarheid

Wanneer je chronisch lijdt onder stress is er sprake van distress. De bloeddruk en hartslag zijn in dit geval voortdurend hoog en dit een negatief effect op het immuunsysteem. Tijdens het sporten lijden je prestaties in deze toestand, maar dat betekent niet dat sporten schadelijk is. Sporten zorgt er namelijk voor dat je op lange termijn meer stressweerbaarheid en veerkracht ontwikkeld, zodat je beter opgewassen bent tegen stressvolle situaties en gebeurtenissen. De tijdelijke stressreactie die ontstaat tijdens een workout wordt daarna op natuurlijke wijze opgelost door je lichaam waardoor deze weer naar een stressvrije toestand terug gaat. Je lichaam zorgt er dus voor dat je de stress na een goede inspanning juist weer los kunt laten.

Wat voor training kun je het beste doen?

Elke vorm van sport en bewegen is mogelijk, maar het is goed om je de intensiteit van je workout regelmatig op te voeren. Daardoor schiet je hartslag flink omhoog en stijgt het stresshormoon cortisol in je bloed. Je lichaam moet dan flink aan de bak om het stressniveau onder controle te krijgen en weer te ontspannen. Beperk de intensieve inspanning wel tot een maximale duur van 30 minuten, door bijvoorbeeld een HIIT workout uit te voeren. 

Wanneer kun je beter niet gaan sporten?

Als de stress juist door het sporten komt dan kun je beter even rust nemen. Dit kan gebeuren wanneer je op een te hoge intensiteit traint of met een te hoge frequentie, waardoor je lichaam onvoldoende tijd krijgt om te herstellen. De adrenaline en cortisol levels in je lichaam blijven dan constant te hoog. Je pleegt dan roofbouw op je lichaam met als gevolg dat je uitgeput raakt en de kans op blessures vergroot.

Reactie plaatsen