Wat zijn de effecten van een slechte houding of jouw lichaam?
18 juli 2022 
in Improve

Wat zijn de effecten van een slechte houding of jouw lichaam?


Houding is de oriëntatie van het ruggenmerg wanneer we zitten, liggen of staan. Een goede houding geeft je niet alleen een beter fysiek postuur maar heeft ook voordelen voor jouw algehele gezondheid. In dit artikel lichten we de gevolgen van een verkeerde houding toe evenals technieken om je houding te corrigeren. 

Gevolgen van een verkeerde houding 

  • Overmatige druk en spanning op het bindweefsel rondom de gewrichten
  • Hindering van het groeiproces door druk op het ruggenmerg en de zenuwen
  • Optisch minder lengte door stand van de rug en voorovergebogen lopen
  • Door slijtage van bindweefsel wrijven de botten van gewrichten tegen elkaar aan, wat kan leiden tot artrose
  • Langdurige verkeerde houding verstoort de functie van de interne organen 

Tips voor een betere houding

De gevolgen zijn enerzijds gericht op de gezondheid en functionaliteiten van het lichaam, waardoor pijn en klachten kunnen ontstaand. Anderzijds kan een slechte houding het fysieke uiterlijk en het zelfvertrouwen negatief beïnvloeden door misvorming van de rug en verkeerd zelfbeeld. Dit is te voorkomen door je houding tijdig te corrigeren, hier een aantal handige tips:

  1. Verander regelmatig je zit en sta houding. Met name wanneer je veel zittend werk uitvoert of een kantoorbaan hebt, is het belangrijk om gedurende de dag je positie te wisselen. Controleer ook eens je houding achter het bureau om ergonomisch een zo prettig mogelijke positie in te nemen. 
  2. Zorg voor een gezond gewicht. Overgewicht heeft een negatief effect op je houding en kan extra druk op je botten en gewrichten veroorzaken, met name op de rug en het bekken. Probeer een gezond BMI aan te houden met een acceptabel vetpercentage.
  3. Investeer in een goed matras. De kwaliteit van je slaap en je slaaphouding is belangrijk voor  het goed functioneren van je lichaam. Een matras mag niet te hard, maar ook niet te zacht zijn. Een kussen ondersteunt je nek en slapen op je zij is beter dan op je rug of je buik.
  4. Beweeg regelmatig. Door je spieren en gewrichten soepel te houden en te versterken wordt je rug goed ondersteund. Wandelen is een goede activiteit om de spieren te versterken, afgewisseld met 3 x per week een intensievere training.
  5. Beperk het lopen op hoge hakken. Geef je rug, knieën en voetzolen rust door af en toe platte schoenen te dragen. Je houding op hoge hakken ziet er vaak mooi uit, maar het geeft overmatige druk op de knieën en ruggengraat. Ook je voetzolen lijden onder het dragen van hoge hakken.

Je houding heeft niet alleen invloed op je uiterlijk maar vormt de basis voor jouw lichaam. Met een goede positie van het lichaam heb je meer kracht en minder kans op gewrichtspijn, slijtage en artrose.

Reactie plaatsen