5 simpele tips om jezelf te motiveren tijdens het afvallen
04 juli 2022 
in Improve

5 simpele tips om jezelf te motiveren tijdens het afvallen


Je hebt jezelf een realistisch doel gesteld en bijpassende acties genomen, zoals een abonnement bij de sportschool, een goed voedingsschema en toffe trainingsoutfit. Toch kom je er na een tijdje achter dat je motivatie om vol te houden afneemt. Tegenslagen zijn de belangrijkste oorzaak gedemotiveerd te raken. Echter, tegenslagen zijn niet te voorkomen en worden vaak getriggerd door externe factoren waar je zelf geen invloed op hebt. Ze vragen meer van jouw doorzettingsvermogen om je uiteindelijke doelstellingen te behalen. Hier zijn een paar tips om jezelf (opnieuw) te motiveren om resultaten te halen:

#1 Accepteer dat je motivatie even wat minder is

De meeste mensen zijn in ontkenning wanneer ze een gebrek aan motivatie ervaren. De eerste stap die je kunt nemen om je motivatie terug te vinden, is accepteren dat je op dit moment niet of minder gemotiveerd bent. Op deze manier kun je de vereiste stappen zetten om je motivatie weer terug te vinden. Probeer de oorzaak van je demotivatie te ontdekken en waarom je enthousiasme voor jouw trainingsschema is afgenomen. Vaak licht het echter niet aan de workouts die je doet maar aan een energietekort. Een van de meest voorkomende oorzaken van een gebrek aan energie en motivatie is slaapgebrek, te weinig voeding (over langere periode) en een tekort aan koolhydraten

#2 Houd vast aan de reden van jouw doelstelling

Het is essentieel om te bepalen waarom je de gestelde doelen wil behalen. Misschien wil je die fijne broek weer kunnen dragen, je gezondheid verbeteren of beter functioneren in het dagelijkse leven. Wat je doel ook is, verlies niet uit het oog waarom dit jouw doel is en hoe jij je zou voelen als je dit niet haalt. De motivatie moet vanuit jezelf komen om uiteindelijke positieve resultaten te behalen, en niet door bijvoorbeeld opmerkingen van anderen of het gevoel hebben dat anderen wat van je verwachten. 

#3 Stel je doelen bij indien nodig

Onverwachte gebeurtenissen horen bij het leven en kun je niet voorkomen. Het behalen van resultaten heeft tijd nodig en gaat gepaard met tegenslagen. Stel je doelen bij om ze realistisch te houden wanneer je merkt dat jouw tijdslijnen niet haalbaar zijn of het niet past in je huidige leefsituatie. Het is niet erg om er iets langer over te doen, dit zorgt er namelijk ook voor dat het gemakkelijker is om je behaalde resultaten te behouden.

#4 Houd een dagboek bij

Zelfcontrole is essentieel voor de motivatie om resultaten te behalen. Onderzoekers hebben ontdekt dat degenen die bijhouden wat ze eten, hoe ze zich voelen en dagelijks bezig zijn met hun doelstellingen, meer kans hebben om daadwerkelijk resultaten behalen. Je kunt een papieren dagboek gebruiken, zoals een schrift of een speciaal boekje, of online methode gebruiken, zoals een app of website. Beide methoden zijn even effectief bij het stimuleren van jouw motivatie.

#5 Beloon jezelf

Het is niet de bedoeling dat de weg naar jouw doelstellingen een constante martelgang is. Natuurlijk moet je gedisciplineerd zijn, maar je kunt jezelf van tijd tot tijd ook belonen. Heb je een tussendoel bereikt, vier dit succes dan door iets leuks te gaan doen, een wijntje te drinken of een nieuwe sportoutfit te kopen. Door je inspanningen te belonen en waarderen ben je minder geneigd om de handdoek in de ring te gooien.

Reactie plaatsen