5 effectieve tips om productiever thuis te werken
17 januari 2022 

5 effectieve tips om productiever thuis te werken


De laatste tijd zijn we steeds meer thuis gaan werken. Voor sommigen een ideale oplossing om bijvoorbeeld lange reistijden en files te vermijden. Maar anderen ervaren juist concentratieproblemen, luidruchtige huisgenoten en afleiding. Leer thuiswerken met deze tips om afleidingen te verslaan en je productiviteit een boost te geven.

#1 Start fris en fruitig

Als je de deur niet uit hoeft is de verleiding groot om 's ochtends in een pyjama of joggingsbroek achter je laptop te kruipen. Dit geeft niet echt een fris gevoel en je kunt je de hele dag suf voelen. Spring zodra je wakker bent lekker onder een (koude) douche, neem een kopje koffie of thee en ga er dan goed voor zitten. Wil je echt met een volle focus beginnen? Start je dag dan met een korte HIIT workout van 15 minuten. In onze community staan verschillende opties dus plan deze morgenvroeg direct in of probeer het 7 dagen GRATIS.

#2 Creëer regelmaat en structuur

Sta op tijd op en probeer je aan de normale werktijden te houden. De verleiding is groot om langer te blijven liggen als je geen reistijd hebt of om klusjes in huis tussendoor te doen. Maar dit betekent vaak dat je werkdag daardoor langer duurt of dat je eindigt met openstaande taken. Kies er liever voor om op tijd te beginnen en daarna lekker op de bank te ploffen om te genieten van je avond.

#3 Maak een takenlijst

Een helder overzicht met taken aan het begin van je dag geeft meer rust. Start direct met de taken die belangrijk of ingewikkeld zijn. In de ochtend ben je nog scherp en het afronden van deze acties geeft een goed gevoel. Gedurende de dag wordt je concentratie minder en duren de moeilijke taken langer.

#4 Plan pauzes en rustmomenten

Pauzes zijn een lastig onderdeel van je dag, ook als je op kantoor werkt. Je slaat ze snel over als de werkdruk hoog is en je kunt er in blijven hangen als je afgeleid wordt. Rustmomenten moeten er voor zorgen dat je de focus op je werk kunt houden door de dag heen. De frequentie van de pauzes is afhankelijk van je concentratieboog en je werkzaamheden. Plan in ieder geval vaste momenten en tijden in die je vooraf met jezelf afspreekt. Neem even de tijd voor je jezelf, voor je lunch en loop bij voorkeur even weg van je werkplek.

Werken vanuit huis

#5 Zet afleidingen uit of op stil

Het is misschien wat lastig om je kinderen of huisgenoten op stil te zetten, maar veel kleine afleidingen kun je makkelijk uitzetten. Je telefoon kan op stil als je geen dringende telefoontjes verwacht en je social media accounts bekijk je tijdens je pauzes. Zet ook reminders en notificaties van je e-mail uit als je met een belangrijke taak bezig bent. Probeer je inbox niet constant te bekijken maar kies hier een paar momenten voor. En om je kinderen of huisgenoten in toom te houden kun je altijd wat extra speelgoed aanschaffen.

Reactie plaatsen