4 simpele activiteiten tegen stress
03 oktober 2022 
in Improve

4 simpele activiteiten tegen stress


Wist je dat fysieke activiteiten ook ontspannend kunnen werken en de mentale stress helpen verlichten? Ons lichaam is namelijk gemaakt om te bewegen en fit te blijven, en hoort niet de hele dag te zitten. En juist dat zitten is vaak de oorzaak van de stress die we ervaren. Hele dagen aan het werk achter je laptop of veel in de auto op weg kunnen niet alleen leiden tot mentale stress maar ook tot overgewicht. Stress op zichzelf is een van de meest voorkomende reden voor gezondheidsproblemen. 

Omgaan met stress door fysieke activiteiten

Lichaamsbeweging is een activiteit die de samenwerking tussen lichaam en geest bevordert. Dit is een van de beste manieren om stress te beheersen en verminderen. Onderstaand een aantal eenvoudige activiteiten die je kunt inzetten in stressvolle tijden.

#1 Ademhalingsoefening

Ademhalingsoefeningen zijn overal uit te voeren en door een routine te ontwikkelen kun je stress hier snel mee te lijf gaan. Ga in een comfortabele houding zitten of liggen en adem langzaam en voorzichtig door je neus. Laat je buik zich vullen met lucht en houd je adem een paar seconden in. Adem langzaam en ontspannen uit. Leg vervolgens je handen op je buik en voel deze bewegen terwijl je weer inademt. Herhaal deze routine vijf tot tien keer, eventueel met een rustige achtergrondmuziek. 

#2 Yoga

Yogahoudingen maken je flexibel en veerkrachtig maken, en helpen daarnaast om fysieke spanning te verlichten. Je kunt tijdens yoga ook diep ademhalen om de ontspanningsreactie van je lichaam te activeren en je bloeddruk te verlagen. Je kunt een yogales volgen op de sportschool, via een yogastudio of online. Op YouTube vind je tegenwoordig verschillende video’s van yogaroutines voor beginners of korte oefeningen voor een specifiek doel. De vorm van yoga die zich primair richt op stressvermindering is Hatha yoga. Andere geschikte vormen zijn Bikram, Ashtanga en Vinyasa yoga.

#3 Wandelen

Wandelen is een van de makkelijkste activiteiten waar je geen kennis of materialen voor nodig hebt. Regelmatig een stukje wandelen helpt om stress gerelateerde problemen, zoals een hoge bloeddruk en hoofdpijn, te verminderen. Daarnaast haalt wandelen de spanning uit je spieren, ontspant je zenuwstelsel, verbetert je balans en botten en zorgt voor een goed humeur. Uit onderzoek blijkt tevens dat je beter slaapt na een wandeling.

#4 Tuinieren

Tuinieren is een stress verlichtende activiteit die weinig uithoudingsvermogen vraagt, en ook nog nuttig is. Door contact te maken met de aarde verfrist je geest op natuurlijke wijze. Onderzoek toont aan dat slechts 30 minuten tuineren symptomen van stress kan verminderen. Het proces van groeiende planten en verzorging geeft ontspanning en voldoening. Heb je geen tuin? Begin dan met een of twee kruidenplantjes in de vensterbank.

Reactie plaatsen