3 essentiële tips om je focus vast te houden
25 juli 2022 
in Improve

3 essentiële tips om je focus vast te houden


Wilskracht en focus zijn eigenschappen die de basis vormen voor succes. Vaak wordt geroepen dat wilskracht aangeboren is en dat de een simpelweg meer focus heeft dan de ander. Maar niemand wordt geboren met wilskracht en succes. Als een succesvol persoon vraagt hoe ze het hebben gedaan zal niemand aangeven dat ze zo geboren zijn. Het heeft vrijwel altijd te maken met vastberadenheid en het nastreven van doelen. Maar hoe kun je focus houden op deze doelen en je wilskracht het beste trainen?

#1 Plan je dag de avond van te voren

Plan elke avond voordat je naar bed gaat de activiteiten voor de volgende dag. Breng niet alleen je werkzaamheden in kaart, maar ook je maaltijden, outfit en doelstellingen. Zo voorkom je dat je deze beslissingen op het laatste moment moet maken en kostbare tijd verliest. Jouw gemoedstoestand in de ochtend kan bijvoorbeeld invloed hebben op de keuzes die je maakt. 

Zorg voor een heldere routine en maak prioriteiten waar jij je aan kunt houden. Het einde van de dag is tevens een moment om na te gaan of je de doelstellingen van de dag waar hebt gemaakt en waar je nog op kunt verbeteren. Het creëert bewustwording en helpt je om focus te houden.

#2 Begin met de moeilijkste taken

Ingewikkelde taken wil je liever niet oppakken wanneer je vermoeid bent. Ze vragen meer wilskracht om te starten en het is verleidelijk om ze uit te stellen. Begin in de ochtend met de meest uitdagende taak terwijl je nog scherp en energiek bent. 

Nadat je deze taak hebt voltooid ga je met een goed gevoel de rest van de dag in om je bezig te houden met de meer routinematige taken die minder energie kosten. Merk je bijvoorbeeld dat je in de avond geen zin meer hebt om te sporten na een lange werkdag? Zet je wekker dan een half uurtje eerder en gebruik deze tijd voor een effectieve HIIT workout. Op deze manier ben je niet alleen een stap dichterbij je fitnessdoelen, je hebt ook meer energie en focus gedurende de dag. 

#3 Voorkom onnodige afleidingen

We ontkomen niet aan taken die even tussendoor komen. Een spoedmeeting op werk, een ziek kind of een kapotte vaatwasser. In sommige gevallen moeten deze taken direct opgepakt worden. Maar veelal komen er zaken tussendoor die geen onmiddellijke reactie vereisen en ons alleen maar afleiden. Toch maken we hier tijd voor in onze planning.

Wees kritisch over de prioriteit van een taak die tussendoor komt. Het leidt je namelijk af van jouw routine en focus. Veel afleidingen kun je negeren door de meldingen op stil te zetten wanneer je met een ingewikkelde taak bezig bent. Zet bijvoorbeeld je e-mailmeldingen uit in de ochtend om je volledig te kunnen concentreren op je taak. 

Naarmate we ouder worden komen er steeds meer afleidingen waardoor we de focus verliezen op onze doelstellingen. Door te plannen, routine te creëren en prioriteiten te stellen trainen we onze wilskracht en behouden we de focus op wat echt belangrijk is.

Reactie plaatsen