Eetwissel

Voedingsstoffen

Een van de dingen die we dagelijks doen is eten, dit is ook nodig. Eten bevat namelijk voedingsstoffen, maar wat zijn dat precies? Wat voor soort voedingsstoffen zijn er? Waar zijn ze eigenlijk goed voor? En welke voedingsstoffen heb je nodig? Dat zijn vragen die we verder toelichten, want naast trainen is ook voeding een belangrijk aspect als het gaat over het behalen van een gezond gewicht en gezonde levensstijl.

Wat zijn voedingsstoffen?

In het woordenboek woorden voedingsstoffen omschreven als “stoffen die onontbeerlijk zijn voor de groei en ontwikkeling van een organisme.” Dit betekent dat ze dus nodig zijn om te groeien en om bijvoorbeeld spieren te ontwikkelen, maar goede voeding draagt ook bij aan het behouden van goede stofwisseling en een sterk immuunsysteem.

Soorten voedingsstoffen

Voedingsstoffen zijn in veel verschillende groepen te onderscheiden, de twee hoofdgroepen zijn macronutriënten of micronutriënten. We kennen 3 macronutriënten: eiwitten, koolhydraten en vetten. Deze drie stoffen dienen vooral als brandstof, ze leveren dus energie. Ook dienen ze als bouwstof van bijvoorbeeld organen, hormonen en spierweefsel. Van de micronutriënten kennen we er twee: vitamines en mineralen. Het verschil met de macronutriënten is dat ze geen energie leveren. Echter zijn ze wel erg belangrijk bij verschillende processen in het lichaam. De losse groepen zullen later nog aan bod komen.

Hoeveel heb ik nodig?

De vraag waar we nu mee overblijven en wat ook het meest van toepassing is als we werken naar een gezond gewicht is: hoeveel moet ik van die voedingsstoffen innemen? Daarvoor zijn een aantal waardes vastgesteld.

De eerste is de ADH: Algemene dagelijkse hoeveelheid, dit is de hoeveelheid van een voedingstof die wordt aangeraden om dagelijks in te nemen. Let wel het is niet per se het minimum wat je in moet nemen. In de onderstaande tabel staat de ADH van verschillende voedingsstoffen. De percentages geven aan hoeveel procent van de energie uit voedsel (Kcal) die je per dag tot je neemt uit de specifieke voedingsstof moet bestaan. Dus bijvoorbeeld voor de vetten: 20-40% van de Kcal die iemand met een normaal gewicht dagelijks tot zich neemt moeten afkomstig zijn uit vetten.

Als tweede hebben we de aanvaardbare bovengrens van inneming, deze spreekt vrij voor zich. Dit is de maximale hoeveelheid die je van een specifieke voedingsstof tot je kan nemen tot er complicaties kunnen ontstaan.

Voedingsstoffen

Normaal gewicht

Eiwitten

10-25%

Vetten

20-40%

Koolhydraten

40-70%

Meer uit jouw workouts halen met HIIT?

Download het gratis E-book!

 • Meer calorieën verbranden met HIIT training
 • Maximale resultaten in minimale tijd
  • Stap voor stap handleiding om te starten
  • Inspiratie om je trainingsschema aan te vullen
  • Voorkom blessures met tips voor herstel
  • Korte workouts zonder materialen
  • Unieke oefeningen voor jouw HIIT workout
50%
Je bent er bijna
Waar mogen we de HIIT Workout Guide naar toe sturen?
Gratis download
Workout Guide HIIT