Maaltijden voorbereiden

Macronutriënten

Macronutriënten zijn voedingsstoffen die in grote hoeveelheden voorkomen en energie leveren aan het lichaam. Ze vormen onze brandstof. Onder macronutriënten vallen vetten, eiwitten en koolhydraten. Naast macronutriënten heeft je lichaam ook micronutriënten nodig, maar deze komen in minder grote hoeveelheden voor. Daarom worden macronutriënten in grammen genoemd, terwijl micronutriënten in milligrammen of microgrammen worden vermeld.

Alle drie de categorieën macronutriënten hebben een specifieke functie voor de optimale balans in ons lichaam. Elke macronutriënt levert energie, wat wordt uitgedrukt in calorieën. De hoeveelheid macronutriënten en de hoeveelheid calorieën in onze voeding varieert. In sommige producten zitten veel macronutriënten en daarom ook veel calorieën. Ook de samenstelling van de macronutriënten verschilt per product. Het ene product bevat bijvoorbeeld veel eiwitten en vetten, zoals vlees, terwijl graanproducten juist veel koolhydraten bevatten.

Om te weten hoeveel macronutriënten per categorie je nodig hebt hanteren we de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, oftewel ADH. De ADH drukt de persoonlijke energiebehoefte uit in een energiepercentage. Dit is het percentage van het aantal calorieën dat een specifieke macronutriënt zou moeten leveren, ten opzichte van het totale aantal calorieën dat je nodig hebt.

Meer uit jouw workouts halen met HIIT?

Download het gratis E-book!

 • Meer calorieën verbranden met HIIT training
 • Maximale resultaten in minimale tijd
  • Stap voor stap handleiding om te starten
  • Inspiratie om je trainingsschema aan te vullen
  • Voorkom blessures met tips voor herstel
  • Korte workouts zonder materialen
  • Unieke oefeningen voor jouw HIIT workout
50%
Je bent er bijna
Waar mogen we de HIIT Workout Guide naar toe sturen?
Gratis download
Workout Guide HIIT