Energiesystemen

Krachttraining

Veel mensen hebben nog steeds een angst om te beginnen met krachttraining, voornamelijk vrouwen. Het idee dat krachttraining alleen is weggelegd voor bodybuilders en dat je er snel breed en gespierd van wordt. De kans dat dit ‘zomaar’ gebeurd is heel klein. Het hormoon verantwoordelijk voor spieropbouw (testosteron) is bij mannen veel hoger dan bij vrouwen. En zonder kunstmatige hormonen of een trainingsschema gericht op spiermassa ga je niet ineens breed worden van krachttraining. Sterker nog, zelfs als het je doel is om breder te worden is dit nog een hele uitdaging. Krachttraining heeft juist voor alle doelgroepen een aantal belangrijke voordelen:

1. Het verhoogt de metabole efficiëntie en het vermogen om calorieën te verbranden

Elk jaar na de leeftijd van dertig verlies je een halve kilo spieren, en dit zorgt jaarlijks voor een verlaging van 1,5% van je basaal metabolisme (BMR). Een lage BMR betekent dat je lichaam de voeding die je tot je neemt minder snel omzet in energie. De kans dat voedingsmiddelen opgeslagen worden als vet wordt daarmee groter. Zelfs als we slapen verbruiken onze spieren gemiddeld 25% van de calorieën van ons lichaam.

Als je consistent krachttraining uitvoert met een goed onderbouwd trainingsschema kun je meer droge spiermassa creëren en je BMR verhogen. Dit betekent dat jouw metabolisme efficiënter te werken gaat, ook in rust. Een toename van spierweefsel leidt tevens tot een toename van de stofwisseling, waardoor voedingsstoffen sneller worden opgenomen in je lichaam.

2. Het verbetert de prestaties en de vormen van je lichaam

Een resultaat van krachttraining is dat het de fysieke prestaties verbetert. Spieren gebruiken energie om te bewegen. Krachttraining verhoogt de kracht, omvang en uithoudingsvermogen van de spieren waardoor je sportprestaties verbeteren en je dagelijkse activiteiten eenvoudiger uit te voeren zijn. 

Krachttraining heeft ook een positieve invloed op je algehele lichaamssamenstelling en de vormen van je lichaam. Dit kan van grote invloed zijn op je zelfbeeld, zelfvertrouwen en zelfrespect. Je gewicht kan misschien niet veel afnemen (of zelfs toenemen), maar door het verlagen van je vetpercentage, meer definitie van de spieren en een betere houding kun je er veel fitter en beter uitzien. 

3. Het vermindert het risico op blessures

Onze spieren fungeren als schokdempers en ze dienen als stabilisatoren voor ons lichaam. Goed ontwikkelde spieren kunnen helpen de herhalende schokken te verminderen van activiteiten zoals lopen, springen en rennen. Goed getrainde spieren verminderen het rsisico op blessures wat ontstaat wanneer een spiergroep zwakker is dan de tegenovergestelde spiergroep. 

Om het risico op een onevenwichtige spierontwikkeling te minimaliseren, is het belangrijk om zowel de spier als de tegenovergestelde spiergroep (antagonist) te trainen. Voer je bijvoorbeeld een benchpress uit waar je de borstspier traint, zorg dan dat je ook de rugspieren traint om een goede houding te bevorderen. Train je een spier meer dan de tegenovergestelde spiergroep dan kun je scheef of krom gaan staan waardoor er veel onnodige spanning op bepaalde spieren komt. Dit kan weer leiden tot (langdurige) blessures en klachten.

Meer uit jouw workouts halen met HIIT?

Download het gratis E-book!

 • Meer calorieën verbranden met HIIT training
 • Maximale resultaten in minimale tijd
  • Stap voor stap handleiding om te starten
  • Inspiratie om je trainingsschema aan te vullen
  • Voorkom blessures met tips voor herstel
  • Korte workouts zonder materialen
  • Unieke oefeningen voor jouw HIIT workout
50%
Je bent er bijna
Waar mogen we de HIIT Workout Guide naar toe sturen?
Gratis download
Workout Guide HIIT