HIIT training

HIIT

HIIT staat voor High Intensity Interval Training. Dit trainingsprincipe is gebaseerd op korte intervals van intensieve inspanning afgewisseld met minder intensieve oefeningen of rustmomenten. Het doel van een high intensity interval training is om herhaaldelijk het fysiologische systeem (cardiovasculair) te trainen. 

Hoe ziet een HIIT training er uit?

Een HIIT training bestaat uit oefeningen die op hoge intensiteit worden uitgevoerd, gevolgd door korte pauzes. Bijvoorbeeld 20 seconden een sprintje trekken, dan 20 seconden wandelen en daarna weer 20 seconden sprinten. Het trainen met intervallen staat centraal maar de verdere invullen van een workout is vrij. Zo kan een HIIT training samengesteld en afgestemd worden bij verschillende trainingsdoelen. Ook kun je deze trainingsmethode toepassen op een breed scala aan bewegingsvormen, zoals hardlopen, fietsen, zwemmen, krachttraining, of een combinatie van elementen. Hierdoor kun je lekker variëren in de tijd van de intervallen en de oefeningen om de training aan te sluiten bij ieder niveau en doel. Een goede HIIT training duurt maximaal 30 minuten in totaal om de beste resultaten te behalen.

Voor wie is HIIT geschikt?

Door de brede mogelijkheden en variatie van een HIIT training kan deze trainingsmethode voor verschillende niveaus ingezet worden. HIIT is ideaal voor mensen die weinig tijd hebben maar wel maximale resultaten willen behalen. Wel is enige ervaring met sporten en kennis van de oefeningen vereist. Omdat de oefeningen op hoge intensiteit worden uitgevoerd is het belangrijk om de techniek te beheersen en over een basisconditie te beschikken. Vraag bij een blessure of fysieke aandoening eerst advies bij jouw huisarts of fysiotherapeut voordat je start met HIIT trainingen. 

Wat zijn de voordelen van HIIT?

HIIT training is een effectieve trainingsvorm en daarom een waardevolle aanvulling op jouw trainingsprogramma. Vergeleken met andere trainingsvormen kun je met HIIT een hetzelfde of zelfs groter trainingseffect behalen in minder tijd. Je kunt de workout op je eigen niveau volgen maar wordt gemotiveerd om maximaal te werken en je grenzen te verleggen. Daarnaast heeft high intensity interval training nog een aantal voordelen. 

Doordat je tot het uiterste gedreven wordt tijdens een HIIT training gebruikt je lichaam minder zuurstof en schakelt je metabolisme een tandje bij. Dit zorg voor een hogere (vet)verbranding zowel tijdens als na je workout. Tegelijk maakt je lichaam extra groeihormoon aan wat een positief effect heeft op de opbouw van eiwitten en spierweefsel. Groeihormoon vermindert daarnaast ook de kans op osteoporose (botontkalking) door de opname van calcium en het vernieuwen van weefsel te bevorderen. Omdat een HIIT training uit verschillende oefeningen kan bestaan ben je niet gebonden aan een sportschool, materialen of locatie. Je kunt de workout zowel thuis als buiten uitvoeren.

Hoe vaak moet je een HIIT workout doen?

De frequentie van jouw workouts hangt af van diverse factoren. HIIT is een intensieve trainingsvorm voor je lichaam dus herstel is essentieel. Door de korte duur en snelle resultaten ben je snel geneigd om elke dag een HIIT training te doen. Je lichaam moet echter wel kunnen herstellen om blessures te vermijden dus neem een dag rust nadat je een HIIT workout hebt gedaan. Maximaal 3 tot 4 trainingen per week is meer dan genoeg om resultaat te behalen.

Meer uit jouw workouts halen met HIIT?

Download het gratis E-book!

 • Meer calorieën verbranden met HIIT training
 • Maximale resultaten in minimale tijd
  • Stap voor stap handleiding om te starten
  • Inspiratie om je trainingsschema aan te vullen
  • Voorkom blessures met tips voor herstel
  • Korte workouts zonder materialen
  • Unieke oefeningen voor jouw HIIT workout
50%
Je bent er bijna
Waar mogen we de HIIT Workout Guide naar toe sturen?
Gratis download
Workout Guide HIIT