
Cooling-down
In tegenstelling tot een warming-up wordt een cooling-down na de workout vaak overgeslagen. Zodra we klaar zijn met onze workout is het soms te veel gevraagd om nog extra inspanningen te leveren. Maar is dit verstandig? En wat zijn de voordelen van een cooling-down?
Tijdens een cooling-down voer je een lichte lichamelijke inspanning uit bedoeld om het lichaam tot rust te laten komen. Er zijn twee soorten cooling-down, een actieve en een passieve. Bij een actieve cooling-down laat je het lichaam herstellen van de inspanning door op een rustig tempo een aantal oefeningen uit te voeren. Bij een passieve cooling-down laat je het lichaam afkoelen door rust.
Een cooling-down begint meestal door de inspanning rustig af te bouwen totdat de hartslag en de ademhaling weer op een normaal niveau zijn. Dit kan door middel van wandelen of fietsen op een langzaam tempo, of door een aantal stretch oefeningen uit te voeren. De duur van een cooling-down is afhankelijk van de duur en intensiteit van de inspanning. Voordelen van een cooling-down kunnen zijn: