Energiesystemen

Cardiotraining

Cardio is een belangrijk onderdeel van ieder trainingsschema. De gezondheidsvoordelen van cardiovasculaire oefeningen zijn keer op keer wetenschappelijk bewezen en je hebt geen dure trainingsmaterialen of een sportschool abonnement nodig voor een goede cardio workout. Je kunt activiteiten zoals hardlopen, wandelen en fietsen bijna altijd en overal uitvoeren. Niet iedereen is even groot fan van cardio workouts, maar om het toch te blijven doen zetten we de belangrijkste voordelen nog even op een rij.

1. Het bevordert de gezondheid van je luchtwegen

Ken je dat gevoel dat je net begonnen bent met je workout en je al buiten adem bent? Je longen branden en je voelt je alles behalve comfortabel. Dit verdwijnt gelukkig als je vaker gaat trainen en heeft op lange termijn een gunstig effect op je gezondheid. Tijdens het sporten gebruikt je lichaam en weefsel sneller zuurstof dan wanneer je stil zit. Als gevolg hiervan moeten je longen harder werken om aan de vraag naar zuurstof in het lichaam te voldoen, waardoor ze effici├źnter kunnen werken. De longen worden niet groter, maar ze worden wel effectiever in het onttrekken van zuurstof uit de lucht die je inademt en het verwijderen van koolstofdioxide uit het lichaam terwijl je uitademt.

Na korte tijd ga je al merken dat je minder buiten adem raakt dan voorheen. Je gaat ook merken dat het steeds minder moeilijk wordt om zware oefeningen en activiteiten uit te voeren, zoals spelen met de kinderen, zware voorwerpen tillen of de trap op rennen.

2. Het helpt bij gewichtsverlies

Dit is een van de belangrijkste redenen waarom mensen cardio oefeningen doen. Dit komt niet als een verrassing, aangezien regelmatige cardio trainingen kunnen helpen om vet te verbranden en extra kilo's kwijt te raken. Als je langere tijd matige cardio doet, krijgt je lichaam toegang tot vetreserves en verbrandt het vet om genoeg energie te produceren om je spieren van energie te voorzien. Dit resulteert in gewichtsverlies.

Als je meer vet wil gaan verbranden door cardio, kun je het beste kiezen voor korte en intensieve HIIT workouts die je longen en hart voldoende uitdagen en tot het uiterste kunnen drijven. Houd er rekening mee dat een zeer hoge hartslag aangeeft dat jouw lichaam hard laat werken, en dat je lichaam ook tijd nodig heeft om te ontspannen en herstellen.

3. Het verbetert je humeur

Ervaar je stress of zit je even niet lekker in je vel? Dan kun een cardio workout helpen om je humeur te verbeteren en stress te verlichten. Dit komt doordat je hersenen een betere neurale groei en minder ontstekingen ervaren, waardoor activiteitspatronen worden ontwikkeld die kalmte bevorderen. Je lichaam maakt tevens gelukshormonen aan, zoals endorfine en serotonine, die je humeur helpen reguleren. Dit verklaart waarom je een positieve mindset ontwikkelt en je meer ontspannen bent na een pittige cardio training.

Bovendien, als je besluit buiten te sporten, word je blootgesteld aan frisse lucht en een andere omgeving, waardoor je beter in staat bent om stress te vergeten. Als je ook nog eens met vrienden gaat trainen, wordt je humeur niet alleen verbeterd door het vrijkomen van de gelukshormonen, maar ook door het plezier met anderen.

4. Het verbetert je slaappatroon

Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om beter te slapen. Een cardio workout kan de tijd die je nodig hebt om in slaap te vallen verkorten en de duur van je slaap verlengen. Ook kan het helpen om slaperigheid overdag te verminderen en krampen in je benen voorkomen wanneer je slaapt.

Als je cardio wil proberen om je slaappatroon te verbeteren, is het aan te raden om de workout in de ochtend uit te voeren, aangezien sommige onderzoeken aantonen dat sporten in de avond of de middag het voor sommige mensen een uitdaging kan maken om in slaap te vallen. Als je 's avonds moet trainen, ga dan voor een cardio training met matige intensiteit in plaats van hoge intensiteit.

Meer uit jouw workouts halen met HIIT?

Download het gratis E-book!

 • Meer calorieën verbranden met HIIT training
 • Maximale resultaten in minimale tijd
  • Stap voor stap handleiding om te starten
  • Inspiratie om je trainingsschema aan te vullen
  • Voorkom blessures met tips voor herstel
  • Korte workouts zonder materialen
  • Unieke oefeningen voor jouw HIIT workout
50%
Je bent er bijna
Waar mogen we de HIIT Workout Guide naar toe sturen?
Gratis download
Workout Guide HIIT