Yoga

Pilates

Pilates is een vorm van lichaamsbeweging die grotendeels is geïnspireerd door yoga. Het is samengesteld uit meer dan 500 oefeningen die bedoeld zijn om de spieren te strekken en te versterken. Hoewel Pilates tal van gezondheidsvoordelen biedt, is het niet alleen beperkt tot de fysieke voordelen. Net als yoga biedt het ook mentale en meditatieve voordelen.

Pilates vereist discipline, concentratie, focus en een bepaald bewegingsbereik. Er zijn echter manieren om het voor alle lichaamstypes en ervaringsniveaus uit te voeren, zodat iedereen kan profiteren van pilates.

Hieronder vijf van de belangrijkste voordelen van pilates:

1. Verbeterde flexibiliteit;

2. Toename van de algehele kracht;

3. Meer balans en coördinatie;

4. Houding en spinale stabilisatie;

5. Hogere ontspanning en stressverlichting;

Verbeterde flexibiliteit

Net als yoga, zorgt pilates voor een veilige maar effectieve strategie om geleidelijk naar een groter bewegingsbereik te werken door middel van bewegingen over meerdere gewrichten. Door de oefeningen gericht op het rekken en strekken van de spieren vergoot je de flexibiliteit van het lichaam.  

Toename van algehele kracht

Hoewel het doel van pilates niet is om inherent spieren op te bouwen, bouw je tijdens een pilates workout wel spiermassa op. Pilates is in de basis een evenwichtsoefening. Na verloop van tijd, door functionele bewegingen en spiersamentrekkingen, bouw je kracht op en versterk je de spieren, met name rondom je core.  

Meer balans en coördinatie

De hoofdfunctie van pilates is vergelijkbaar met die van yoga: meer balans en coördinatie. Zonder verbetering van deze vaardigheden zouden de oefeningen nooit goed kunnen worden uitgevoerd. Door de consistentie en inspanning wordt je balans en coördinatie beter en dit heeft invloed op het functioneren in het dagelijks leven en het verlengen van je levensduur.

Houding en spinale stabilisatie

Pilates traint het lichaam van nature om harmonieus te handelen door de juiste vorm en houding. Of je nu een beginner of een expert bent, het doorlopen van de basis tot de complexe bewegingen van pilates, zal een natuurlijk goede houding creëren.

Hogere ontspanning en stressverlichting

Bij pilates gaat het er om gecentreerd te worden, het lichaam met de geest te verbinden door middel van concentratie en focus. Sommigen beschouwen dit als een behoorlijk spiritueel kenmerk. Desalniettemin, net als yoga en meditatie, geeft pilates vaak een gevoel van mentale bewustwording, waardoor jij je goed op de taak kunnen concentreren. Dit resulteert meestal in volledige ontspanning, tevredenheid met het moment en, uiteindelijk, stressverlichting.

Er zijn veel verschillende methoden om pilates te leren, uit te voeren, en er is ruimte voor ieder fitnessniveau. 

Meer uit jouw workouts halen met HIIT?

Download het gratis E-book!

 • Meer calorieën verbranden met HIIT training
 • Maximale resultaten in minimale tijd
  • Stap voor stap handleiding om te starten
  • Inspiratie om je trainingsschema aan te vullen
  • Voorkom blessures met tips voor herstel
  • Korte workouts zonder materialen
  • Unieke oefeningen voor jouw HIIT workout
50%
Je bent er bijna
Waar mogen we de HIIT Workout Guide naar toe sturen?
Gratis download
Workout Guide HIIT