Gezondheid

Prikkelbare Darm Syndroom

Prikkelbare darmsyndroom, of PDS, is een veel voorkomende medische aandoening die niet helemaal wordt begrepen. Deze aandoening heeft geen genezende behandeling en kenmerkt zich door diverse signalen en symptomen die gepaard gaan met perioden waar in er geen klachten zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een week lang ernstige symptomen ervaren en vervolgens een rustige periode van een maand zonder klachten doormaken.

Oorzaken van het prikkelbare darm syndroom

De exacte onderliggende triggers voor PDS zijn niet eenduidig, maar onderzoekers denken dat het een gevolg is van gedesynchroniseerde neuronale signalering tussen het centrale zenuwstelsel en de darmzenuwen. Als gevolg hiervan wordt de stoelgang verstoord, wat leidt tot constipatie of diarree, terwijl spasmen van gladde spieren de typische pijn veroorzaken die gepaard gaat met PDS. Wat kun je doen om de symptomen van PDS te verminderen?

Probiotica

Regelmatig gebruik van probiotica kan binnen het  lichaam de symbiose van het darmmicrobioom herstellen. Dit leidt tot een verbeterde gastro-intestinale motiliteit, een verbeterde spijsvertering, ontgifting van de darmen door chemicaliën en toxines en een verbetering van de symptomen van PDS. Het maagdarmkanaal kan de verschillende voedingsmiddelen beter afbreken zonder symptomen van PDS te ervaren.

Vezels

De afgelopen jaren zijn wetenschappers en gezondheidsexperts gefascineerd door de positieve effecten van vezels op veel orgaansystemen, met name het spijsverteringskanaal. Vezels is een verzameling complexe koolhydraten die niet door de darmcellen kunnen worden opgenomen, wat betekent dat het in je darmen blijft om later als afvalstof te worden afgevoerd. Dit proces heeft veel voordelen voor het lichaam, waaronder de beheersing van PDS-symptomen, de balans van het lipidenmetabolisme en de optimalisatie van de darmmicrobiota.

De beste bron van vezels zijn groene bladgroenten en sommige granen die beide soorten vezels bevatten (oplosbaar en onoplosbaar). Indien je niet voldoende hoeveelheden binnenkrijgt via je voeding dan kun je hier supplementen voor gebruiken.

Beweging

Regelmatige lichaamsbeweging is een wetenschappelijk onderbouwde methode om de frequentie en ernst van PDS te verminderen, omdat het de hormonale regulatie, stoelgang en maaglediging verbetert. Het type oefening dat je uitvoert is niet zo belangrijk als consistentie. Kies daarom een training die je leuk vind zodat je dit langere tijd blijft doen.

Meer uit jouw workouts halen met HIIT?

Download het gratis E-book!

 • Meer calorieën verbranden met HIIT training
 • Maximale resultaten in minimale tijd
  • Stap voor stap handleiding om te starten
  • Inspiratie om je trainingsschema aan te vullen
  • Voorkom blessures met tips voor herstel
  • Korte workouts zonder materialen
  • Unieke oefeningen voor jouw HIIT workout
50%
Je bent er bijna
Waar mogen we de HIIT Workout Guide naar toe sturen?
Gratis download
Workout Guide HIIT