Sportverslaving

Orthorexia Nervosa

Orthorexia Nervosa is een eetstoornis waarbij mensen geobsedeerd zijn door gezonde eetgewoonten. Deze obsessie heeft een focus op de kwaliteit en voedingswaarde van het voedsel wat bereidt en gegeten wordt. Een obsessieve dwang is hetgeen wat een eetstoornis onderscheidt van gewoon gezond eten. Bepaalde beroepen zijn in hogere mate vatbaar voor orthorexia nervosa, zoals atleten en modellen, omdat hier vaak een grote angst ontstaat wanneer voeding ongezond is.

Negatieve effecten van Orthorexia Nervosa

Hoewel het onderzoek naar deze eetstoornis beperkt is, zijn er wel een aantal negatieve effecten bekend:

 • Ondervoeding

Wanneer een persoon te veel focust op een gezond voedingspatroon, kan er een beperking optreden in soorten voedingsmiddelen, zoals alleen biologisch of vegan. Onbedoeld kan dit juist een tekort aan bepaalde voedingsstoffen veroorzaken of het simpelweg te weinig eten omdat er niet genoeg voeding beschikbaar is wat voldoet aan de kwaliteitseisen. Als het tekort ernstig wordt, kan dit een nadelige invloed hebben op de cardiovasculaire functies, de gezondheid van de botten en de spijsvertering in het lichaam.

 • Angst en zelfhaat

De constante behoefte om gezond voedsel te consumeren kan je een controle freak maken. Deze behoefte verandert dan in een obsessieve controle stoornis. Wanneer je dit doel niet kunt bereiken, heeft dit een nadelig effect op je mentale gesteldheid omdat je schuldgevoelens en zelfhaat kunt ervaren. Al deze negatieve emoties dragen bij aan angst en stress.

 • Minder flexibiliteit

Over het algemeen geldt dat mensen met een obsessieve controle stoornis minder flexibel en meegaand zijn in het dagelijkse leven. Ze willen alles onder controle hebben en worden angstig als iets niet in binnen de controle valt.

 • Tijdverspilling

Mensen die lijden aan orthorexia nervosa besteden veel tijd aan het onderzoeken en organiseren van bronnen van puur en biologisch voedsel. Deze gewoonte kan de balans tussen werk en privé verstoren en ze kunnen slechter presteren in taken en het sociale leven.

 • Sociaal introvert

Omdat de mensen die aan deze stoornis lijden een gebrek aan flexibiliteit in hun persoonlijkheid hebben, wordt het moeilijk voor hen om een band met andere mensen op te bouwen en sociale verplichtingen na te komen. Een extreem geval van deze aandoening kan een persoon sociaal introvert en afgesloten maken.

Hoe te herstellen van Orthorexia Nervosa?

Over het algemeen is het moeilijk om deze eetstoornis te diagnosticeren, omdat mensen dit probleem niet willen accepteren. Wanneer iemand gezond eet wordt dit zelfs geprezen door mensen in de omgeving, zonder dat zij zien welke controle stoornis hier achter schuil gaat. Eenmaal geïdentificeerd, kunnen de volgende maatregelen worden genomen om van deze eetstoornis te herstellen:

1. Geestelijke begeleiding met een groep specialisten bestaande uit een arts, psycholoog en diëtist

2. Het gedrag aanpassen door de oorzaak aan te pakken

3. Gebruik van verschillende ontspanningstechnieken voor schuld en angst

Gezonde voeding en lichaamsbeweging zijn gunstig voor het functioneren van het lichaam. Een persoon moet echter een evenwicht vinden tussen bewust eten en er paranoïde over zijn. Orthorexia nervosa moet serieus worden genomen omdat het langdurige fysiologische gevolgen kan hebben. Als je een paar kilo's kwijt wilt of een gezonde levensstijl wilt behouden, denk er dan altijd aan om een expert te raadplegen voordat je kiest voor een dieetplan of voedingsschema.

Meer uit jouw workouts halen met HIIT?

Download het gratis E-book!

 • Meer calorieën verbranden met HIIT training
 • Maximale resultaten in minimale tijd
  • Stap voor stap handleiding om te starten
  • Inspiratie om je trainingsschema aan te vullen
  • Voorkom blessures met tips voor herstel
  • Korte workouts zonder materialen
  • Unieke oefeningen voor jouw HIIT workout
50%
Je bent er bijna
Waar mogen we de HIIT Workout Guide naar toe sturen?
Gratis download
Workout Guide HIIT