Menstruatie

Kun je sporten tijdens je menstruatie?

Tijdens je menstruatie worden verschillende processen beïnvloedt. Van je slaapkwaliteit tot je eetlust en van de je huid tot je mentale gezondheid. Het kan ook je humeur aantasten en sporten kan in deze periode een uitdaging zijn. Doordat de progesteron- en oestrogeenhormoonspiegels laag zijn, kun jij je moe of verdrietig voelen. Daarnaast kan je fysieke klachten, zoals maagkrampen, hebben tijdens je menstruatie waardoor je liever niet gaat sporten.

Trainen tijdens je menstruatie heeft echter wel voordelen, zoals het stimuleren van je humeur, het verlichten van menstruatiekrampen en het verbeteren van de bloedcirculatie. Je hoeft niet voluit te gaan tijdens je workout in deze periode, maar je kunt ook voor een low-impact workout kiezen. Dit zijn activiteiten die juist goed zijn tijdens je menstruatie.

Yoga

Yoga is een geweldige manier om je symptomen te verminderen, en je kunt dit ook prima thuis uitvoeren met je comfortabele outfit en als je liever niet naar de sportschool wil gaan. Zo kun je de oefeningen gewoon op je eigen tempo doen en stoppen wanneer het niet meer gaat, Rustige oefeningen om te rekken kunnen de fysieke klachten verminderen terwijl je toch kracht en flexibiliteit opbouwt. Vermijd wel rotaties en draaibewegingen, want deze kunnen wellicht oncomfortabel zijn. 

Wandelen

Wandelen kan altijd en een stevige wandeling verhoogt de bloedstroom in het bekken om krampen te verlichten.  Zorg dat je wel extra water drinkt in deze periode wanneer je een lange wandeling maakt.  

Hardlopen

Je humeur kan een boost krijgen door een korte hardloop ronde. Ook hier geldt dat de bloedstroom in het bekken beter op gang komt wat krampen kan verlichten. Overdrijf niet en beperk je hardloopsessie tot maximaal 30 minuten.

Reactie plaatsen

Meer uit jouw workouts halen met HIIT?

Download het gratis E-book!

 • Meer calorieën verbranden met HIIT training
 • Maximale resultaten in minimale tijd
  • Stap voor stap handleiding om te starten
  • Inspiratie om je trainingsschema aan te vullen
  • Voorkom blessures met tips voor herstel
  • Korte workouts zonder materialen
  • Unieke oefeningen voor jouw HIIT workout
50%
Je bent er bijna
Waar mogen we de HIIT Workout Guide naar toe sturen?
Gratis download
Workout Guide HIIT