
Darmgezondheid
Het maagdarmkanaal is van vitaal belang vanwege de rol bij het transporteren van voedsel uit de mond, het verteren van de voeding in de maag, het omzetten van de voedseldeeltjes in voedingsstoffen en het verdrijven van de afvalstoffen. van het lichaam. Deze processen zijn essentieel voor onze gezondheid. Darmgezondheid is gekoppeld aan het immuunsysteem en een slechte darmgezondheid ernstige problemen kan veroorzaken.
Hoe werken de darmen?
In onze darmen bevinden zich biljoenen bacteriën, schimmels, virussen en andere microben. Ze zijn primair verantwoordelijk voor het verteren van voedsel en het afvoeren van afval. Een disbalans op het niveau van microben in de darm verslechtert de onze gezondheid en een toename van bacteriën schaadt de effectieve werking van de darm.
Ontsteking is een van de belangrijkste problemen van de darm. Een gezonde darm heeft twee soorten bacteriën; de ene bestrijdt ontstekingen en de andere soort stimuleert juist ontstekingen. Een verstoorde balans tussen deze twee soorten bacteriën zorgt ervoor dat ontstekingen worden doorgegeven aan andere delen van het lichaam.
Factoren die impact hebben
Er is veel onderzoek gedaan naar de gezondheid van het maagdarmkanaal. De volgende factoren hebben een impact op onze darmgezondheid:
- Voeding: het voedsel dat we consumeren heeft een impact op onze gezondheid. Daarom is het advies om gevarieerd te eten om zo verschillende voedingsstoffen met een gunstige werking voor de darmen binnen te krijgen.
- Externe omgeving: een te schone omgeving kans schadelijk zijn voor ons lichaam omdat we dan te weinig in aanraking komen met een verscheidenheid aan bacteriën.
- Stress: de microben in de darm hebben een directe invloed op onze mentale gezondheid. Bij een slechte darmgezondheid kunnen microben de neurotransmitters in de hersenen negatief beïnvloeden.
- Antibiotica: deze doden de infectie veroorzakende bacteriën in het lichaam, maar ze vernietigen ook nuttige bacteriën in de darm tijdens dit proces.
- Beweging: te weinig beweging vertraagt het metabolisme en vermindert daarmee de darmgezondheid.
Signalen van een slechte darmgezondheid
De volgende symptomen houden verband met een slechte darmgezondheid:
- Diarree
- Pijn in maag
- Opgeblazen gevoel
- Misselijkheid
- Maagpijn
Heb jij aanhoudend last van een van de bovengenoemde symptomen, probeer dan de gezondheid van je darmen te verbeteren door gezond en gevarieerd te eten, je stress zo laag mogelijk te houden en voldoende te bewegen.